- Nalewka jest kwintesencją kuchni dworskiej, częścią tradycji sarmackiej, myśliwskiej, najbardziej polskim sposobem konserwacji, ziół, miodu, owoców. Nalewka zapobiega, leczy, smakuje. Konkurs na Najlepszą Nalewkę Galicyjską jest imprezą promocyjną mającą na celu promocję tradycji nalewkarskich, odkrywanie receptur na najlepsze nalewki i nagradzanie ich twórców - podkreśla Tadeusz Gajewski przewodniczący kapituły konkursowej.

I miejsce za nalewkę z derenia 2016 Wojciech Suchanek z Węgierskiej Górki,
II miejsce za nalewkę pigwowiec z miodem 2018 Piotr Kazberuktel z Hajnówki,
III miejsce za nalewkę żenicha Agata Michna z Krosna
IV miejsce za nalewkę jagoda kamczacka Andrzej Nowocień z Wsoły
V miejsce za nalewkę jeżyna z agrestem Andrzej Marszałek z Krosna
VI miejsce za nalewkę smocza krew Renata Rusinek Marszałek z Krosna

Legendy Krośnieńskiej Chrzanówki należy dopatrywać się m.in. w Antologii Literatury Sowizdrzalskiej z XVII wieku, gdzie znajduje się zapis: "W Krośnie, na rynku gorzałkę z chrzanem pijano". Wypowiedź wędrownego wagabundy stała się motorem do zainicjowania lokalnego produktu, jakim jest Krośnieńska Chrzanówka.
W tym roku po raz kolejny Nagrodę za Najlepszą Chrzanówkę Krośnieńską otrzymała Restauracja Parkowa 7, gdzie można poznać smak legendy.
Komentarze
Dodaj komentarz