Uniwersytet Rzeszowski zgodnie z zapowiedziami rozpoczął przebudowę swojego rektoratu. Nowy budynek ma być oddany do użytku za około rok. Przebudowa ma za zadanie podniesienie standardów funkcjonowania Kolegium Nauk Humanistycznych.
Pod koniec sierpnia 2020 podpisana została umowa na przebudowę rektoratu na Uniwersytecie Rzeszowskim, zaś niespełna dwa tygodnie później, bo 7 września 2020, rozpoczęły się prace budowlane na kampusie uczelni.

Przebudowa budynku ma na celu podniesienie standardów funkcjonowania Kolegium Nauk Humanistycznych, a także rektoratu oraz senatu uczelni. Centralna część uczelni pozostanie w tym samym miejscu. Jedynie jej funkcja będzie bardziej rozbudowana, nowoczesna i przyjazna użytkownikom, również osobom niepełnosprawnym. W obiekcie zostaną wykorzystane nowoczesne technologie i instalacje, których zadaniem jest ograniczenie kosztów użytkowania.

Zakres prac

Planowana inwestycja nie zakłada zasadniczych zmian funkcjonalnych w budynku. Głównym jej celem jest dostosowanie części audytoryjnej i administracyjnej do obecnych standardów użytkowych, jakimi powinny cechować się tego typu obiekty.

Układ parteru odpowiada funkcji, jaką pełnią poszczególne jego części. Północna (dzisiejszy rektorat) ma charakter biurowy. Projekt nie zakłada zmian funkcjonalnych w strefie audytoryjnej, jednak wprowadza dodatkowe wejście boczne z własnym holem zlokalizowanie między obiema aulami.

Zmiany w obrębie kondygnacji obejmują szereg prac mających na celu modernizację budynku i dostosowanie go pod względem funkcjonalnym do obecnie panujących standardów. W zakresie działań przewiduje się dobudowę nowej klatki schodowej umożliwiającej bezpośrednie wyjście na zewnątrz i pełniącej tym samym funkcje ewakuacyjne. Uzupełnieniem komunikacji pionowej występującej w budynku jest także planowane wyposażenie go w dodatkowy dźwig osobowy (pierwszy znajduje się w skrzydle zachodnim) pozwalający na swobodne użytkowanie obiektu przez osoby niepełnosprawne. Jedną z kluczowych zmian przewidzianych w projekcie jest powiększenie głównej sali audytoryjnej poprzez likwidację pomieszczeń obsługi technicznej auli zlokalizowanych w jej tylnej części i prowadzącej do nich klatki schodowej. Zaprojektowano 332 miejsca siedzące rozlokowane w 19 rzędach z obustronnymi przejściami, których szerokość dostosowana jest do wymagań ewakuacyjnych. Projekt zakłada wykonanie nowego sufitu podwieszanego oraz zainstalowanie dodatkowych ustrojów akustycznych poprawiających pod tym względem charakterystykę sali.

Modernizacja małej auli polega na wprowadzeniu indywidualnych siedzisk (łącznie 163 miejsca) rozmieszczonych w 13 rzędach o obustronnym dostępie. Dodatkowo przewiduje się wykonanie prac mających na celu uzyskanie odpowiedniej akustyki wnętrza.

Projekt zakłada zmianę układu pomieszczeń obecnego rektoratu i dostosowanie go do wymagań ochrony przeciwpożarowej. Przestrzeń będzie pełnić funkcje dydaktyczne oraz administracyjno-biurowe. Dodatkowo przewiduje się wykonanie prac modernizacyjnych w obrębie holu głównego. Ich zakres obejmuje przede wszystkim wymianę instalacji i rearanżację wnętrza.

W ramach nadbudowy skrzydła wschodniego zaprojektowano układ pomieszczeń związanych z nowym rektoratem. W centralnej części zlokalizowano hol (analogicznie do poziomu parteru) zapewniający dostęp do poszczególnych stref funkcjonalnych – od strony północnej administracyjno-biurowej, od wschodniej sali senatu, a od południowej zaplecza sanitarno-socjalnego oraz techniczno-magazynowego. Dodatkowo w obrębie holu przewiduje się także połączenie skrzydła wschodniego z zachodnim. Połączenie między poszczególnymi kondygnacjami zapewnia dobudowana klatka schodowa oraz winda. Rektorat składa się z szeregu pomieszczeń biurowych (sekretariatów oraz gabinetów prorektorów i rektora), przy których zaprojektowano także niewielkie pomieszczenie socjalne pełniące funkcję saloniku recepcyjnego. Uzupełnieniem tej strefy jest reprezentacyjna sala senatu mogąca pomieścić ok. 100 osób.