Kaczka pieczona w karmelizowanych śliwkach, bieszczadzkie gołąbki ziemniaczane czy fuczki z sosem z czosnku niedźwiedziego - to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości przemierzających Szlak Kulinarny Podkarpacia.
MAKRO Polska wraz z czołowymi szefami kuchni zaprasza do odkrywania tradycji kuchni polskiej. Do znanych już z udziału w Skarbach siedmiu regionów dołączyło Podkarpacie.

Na Szlaku Kulinarnym tego regionu znajduje się 25 restauracji reprezentujących regionalne dziedzictwo kulinarne. Mieszkańcy i turyści mogą rozsmakować się w tradycji i poznać polską historię od kuchni.

Dla osób nieobeznanych z historią Podkarpacia, tradycyjna kuchnia tego regionu może wydawać się dość jednolita. Jest to jednak bardzo mylne przekonanie. Podkarpacie to prawdziwa mozaika grup etnicznych, a każda z nich odcisnęła swoje piętno na kulturze kulinarnej tego regionu.

Okolice wideł Wisły i Sanu to tereny tradycyjnie zamieszkiwane przez Lasowiaków, a pasma Bieszczadów i Beskidu Niskiego bogate są w łemkowską i bojkowską tradycję.

Na Podkarpaciu nie brakuje również magnackich rezydencji, w których jadłospisach znaleźć można było bardzo liczne przepisy na dziczyznę. Z tego powodu, jednym z kultowych dań regionu jest udziec
z jelenia marynowany w ziołach, podawany z sosem jałowcowym i ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Zobacz również: Jak wybrać i Jak wybrać i na co zwrócić uwagę przy wyborze ubezpieczenia na wakacje?

Znane i wypiekane na całym Podkarpaciu proziaki to niewielkie placki z razowej mąki, jajek, zsiadłego mleka i sody. Najlepiej smakują z lokalnymi przysmakami: świeżym twarożkiem i masłem z czosnkiem niedźwiedzim.

Wybierając się kulinarnym szlakiem Podkarpacia, rozsmakować się można w potrawach przygotowanych przez uczestniczących w programie szefów kuchni. Zgodnie z tradycyjną kuchnią regionu, są to między innymi gołąbki ziemniaczane, barszcz czy fuczki z sosu z czosnkiem niedźwiedzim.

Podkarpaccy magnaci cenili sobie mięsne potrawy, co oddają dania takie jak sarnina z sosem wiśniowym, medalion z łosia, polędwiczka wieprzowa czy stek z polędwicy wołowej.

Przemierzając Szlak Kulinarny konsumenci mogą zagłosować na najlepszą restaurację biorącą udział w programie Polskie Skarby Kulinarne. Biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę na stronie programu mogą oddać głos, poprzez kliknięcie w ikonę korony.

Restauracje, które otrzymają największą liczbę koron, zdobędą tytuł Najlepszej Restauracji 2023 programu oraz zostaną zaprezentowane w wyjątkowym albumie.

W programie udział biorą następujące podkarpackie restauracje:


  • Restauracja Perła, ul. Hutnicza 2A, Leżajsk

  • Restauracja Szelców, ul. Piłsudskiego 37, Lesko

  • Restauracja Willa Anna, ul. Okrzei 1, Przemyśl

  • Karczma Pod Batem, ul. Zdrojowa 35, Polańczyk

  • Smażalnia Złoty Pstrąg, ul. Bieszczadzka 3, Wołkowyja

  • Hotel i restauracja Kameleon, ul. Warszawska 2A, Tarnobrzeg

  • Karczma Jandura, ul. Gorzycka 46, Trześń

  • Restauracja Dębianka, ul. Ks. Łagockiego 64, Nowa Dęba

  • Hotel Rzeszów, al. Piłsudskiego 44, Rzeszów

  • Restauracja Dwa Mosty, ul. Wolności 5, Mielec

  • Restauracja Folk, Rynek 20, Rzeszów

  • Restauracja Patio, ul. Dymnickiego 1A, Rzeszów

  • Restauracja Wilcza Jama, ul. Smolnik 23, Lutowiska

  • Karczma Troll, Cisna 86, Cisna

  • Bar Siekierezada, Cisna 92, Cisna

  • Restauracja Paweł nie całkiem Święty, Smerek 67, Wetlina

  • Zajazd u Rafała, Koniaczów 33A, Jarosław

  • Restauracja w Hotelu Platan, Sielec 79A, Sielec

  • Restauracja Pod Herbami, Pułanki 110, Frysztak

  • Dwór na Wolicy, ul. Leśna 183, Dębica

  • Restauracja Na Rozdrożu, ul. Grunwaldzka 82A, Dynów

  • Karczma Pod Semaforem, Bachórz 16, Bachórz

  • Restauracja Szklane Lniane, ul. Pelczara 156, Korczyna

  • Pałac Polanka, ul. Popiełuszki 49, Krosno

  • Zamek Dubiecko, ul. Zamkowa 1, Dubiecko

Mecenasem programu jest sieć hurtowni MAKRO Polska. Partnerami programu są firmy: Coca-Cola, Drosed, Mlekovita, Mlekpol oraz Skarby Serowara. Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl

Celem programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez MAKRO Polska, jest zwiększenie świadomości Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Projekt obejmuje m.in. materiały edukacyjne i warsztaty kulinarne, podczas których szefowie kuchni, kucharze i restauratorzy poszerzają swoją wiedzę, odkrywają historyczne receptury i uczą się je interpretować, by móc wprowadzić je do restauracyjnych kart.


Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. terazKrosno.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.